footer-rghtround

Qui som?

 

DES DE 1930 formant persones

 

 

Quan en Joan Roig i Güell (Doctorat en Química) regentava una fàbrica de productes químics a finals dels anys 20, va decidir fer el que realment havia desitjat tota la seva vida, ensenyar. Va  començar a donar classes (ell sol) l’any 1.930 a un reduït grup d’alumnes en una petita aula, que va batejar amb el nom d’ACADÈMIA ROIG. La seva pedagogia es basava en l’afany de superació, les ganes d’aprendre i un tracte familiar. El boca orella va començar a funcionar i poc a poc, el que havia començat amb un reduït grup d’alumnes, va anar ampliant-se fins a ser un centre de reconegudíssim prestigi, no tant sols a Tarragona, sinó també per totes les poblacions dels voltants. En poc temps, el centre ja impartia Batxiller, Peritatge Mercantil, Professorat Mercantil, Intendent Mercantil, Examen d’Estat, Comerç, Taquigrafia i Oposicions. Alumnes de tots els racons de la província anaven al centre per a examinar-se. També el senyor Roig personalment es desplaçava per diferents centres de la ciutat, com ara les Carmelites, Lestonnac, Jesús i Maria o les Teresianes, per tal d’examinar alumnes. Mica en mica, el centre anava creixent en nombre d’alumnes i de professors i anava superant els forts canvis socials de l’època, primer amb l’arribada del República, després amb la Guerra Civil i posteriorment amb la Dictadura.

 

El senyor Roig era una persona molt respectada per l’alumnat, però sobretot per les famílies. El nostre fundador va ser una persona íntegrament dedicada a l’ensenyament, la seva vida. De tots eren coneguts els seus horaris de treball (entre setmana no marxava mai abans de les dotze de la nit i els caps de setmana, diumenges inclosos, treballava fins a les tres del migdia). Aquest compromís amb l’ensenyament i l’afany de superació el van portar a ser un dels fundadors i  President de l’Associació de Centres d’Ensenyament, lloc que li va permetre desplaçar-se sovint a Madrid per tal de lluitar pel reconeixement de l’ensenyament privat.

 

El fet que demostra que l’escola no va aturar-se en la seva línia ascendent, és que l’any 1.981 el Sr. Roig va embarcar-se en una obra faraònica: construir un gran edifici modern i funcional, que possibilités l'entrada del centre al segle XXI. Va resultar molt complicat per alumnes i professors conviure amb tot el que suposa una obra d’aquestes característiques, però amb l’esforç de tots es va aconseguir. Amb aquesta obra l’escola passa a dir-se COL·LEGI ROIG (tot i que molta gent segueix anomenant-lo “Acadèmia” més de 30 anys després de canviar-li el nom). Durant aquells anys, a part d’impartir els ensenyaments reglats (el centre poc a poc ha anat entrant en el règim de concerts del Departament d’Ensenyament), l’escola es converteix en un referent de la Formació Professional, impartint-la en torns de diürn i nocturn i amb les aules totalment plenes d’alumnes.

 

Finalment, l’any 1.996 al Sr. Roig li van ser reconeguts tots els mèrits que va anar conreant  durant gairebé 70 anys de dedicació total a l’ensenyament amb el lliurament de la Medalla al Mèrit del Treball Francesc Macià, lliurada pel molt honorable Jordi Pujol.

L’agost de 1999, el Sr. Roig va deixar aquest món, i en homenatge a la seva persona l’any 2.003 l’escola passà a dir-se COL·LEGI JOAN ROIG.

 

La nostra escola és l’única a Tarragona i gran part de Catalunya totalment independent, és a dir, que mai ha estat lligada ni supeditada  a cap entitat (ordres religioses o cooperatives). Si ens ho parem a pensar és una tasca més que admirable i d’un enorme mèrit  que una persona sola aconseguís construir pas a pas una escola que s’ha anat mantenint durant més de 80 anys i que ha sabut adaptar-se als molts canvis que s’han produït en la societat durant tot aquest temps.

 

Aquesta independència ideològica és la que fa que moltes famílies triïn l’escola per a educar i formar els seus fills i filles. Si a tot això hi afegim la continuïtat en la línia pedagògica, la qualitat d’ensenyament, l’educació en valors, el tracte familiar, un claustre de professors compromès amb l’ideal de l’escola, una acurada atenció a la diversitat i la possibilitat que els alumnes hi estudiïn des que tenen un any fins que en fan divuit sense haver de canviar d’escola, fa que el futur de l’escola estigui més que assegurat.

 

L’escola avui ofereix els següents ensenyaments:

 

  1. Llar d’infants (1 i 2 anys)
  2. Educació Infantil (Concertada)
  3. Educació Primària (Concertada)
  4. ESO (Concertada)
  5. Cicles Formatius de Grau Mitjà (Concertat)
  6. Cicles Formatius de Grau Superior

 

Tractament de la lectura a l'escola.

 

Tractament de les matemàtiques al centre.

 
 
footer-rghtround